Jak na první příkrmy?

A je to tady!

Vaše miminko se začíná zajímat o jídlo!

Moje první zkušenost s příkrmy pochází z roku 2017/2018, kdy jsem měla první dítě, a byla to těžká zkouška. Syn neprospíval, ačkoliv byl plně kojený, možná ani nemohl, jak jsem později zjistila. Nechtěl ani láhev s umělým mlékem. Na začátku čtvrtého měsíce jsem začala s příkrmy. Pokud vaše dítě prospívá a je kojené, stačí, když začne ochutnávat zeleninu kolem šestého měsíce.

Začala jsem tedy klasikou – mrkví, dýní a bramborami. Přidala jsem i pár kapek slunečnice

Pokračovala jsem batáty, květákem, kadeřávkem, kořenovou petrželí, červenou řepou a prvním špenátem.

Používala jsem klasický pařáček do hrnce, který stojí pár korun, a můžete si ho připravit i velmi malé množství. Na pařáčku si můžete připravit i zeleninu ve tvaru hranolek a dětem ji dávat do ruky.

Když jsem měla za sebou první ochutnávání a zjistila jsem, že syn zvládá kolem pátého měsíce všechny zavedené druhy, začala jsem dávat okurky.

Kolem šestého měsíce jsem zkusila zavádět celer, ale syn měl alergickou reakci. Měl červené tvářičky. Takže jsem ho pak zkusila až kolem devátého, a už to bylo v pořádku.

Když pokročila zemědělská sezóna, zkoušela jsem i chřest, hrášek, ředkvičky.

Další druhy, jako pórek, kapustu, cibuli, brokolici, rajčata a lilek, jsem zaváděla postupně v kombinaci s rýží. Zkoušela jsem první bylinky – petrželku, rozmarýn a tymián.

Od sedmého měsíce jsem zavedla maso a lepek ve formě těstovin a kuskusu. To už jsem kombinovala například s bio hovězím masem, mrkví, řepou, rajčaty, olejem a trochu rozmarýnu s těstovinami. Bio kuřecí maso, květák, máslo, kmín a brambory. Bio telecí maso, mrkev, cibuli a rýži. Zeleninové rizoto z mrkve, hrášku, petrželky a žloutku. Zeleninovou směs pro první kombinaci najdete zde: https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/smes-prikrmy/ .

Od osmého měsíce jsem zavedla ryby. Začala jsem pstruhem z místních sádek.

Postupným ochutnáváním pokračujeme až do prvního roku dítěte.

Sůl a pepř nepoužíváme do jednoho roku. Dochází k přetěžování ledvin.

Když jsem začala vařit větší množství jídla, vždy jsem si udělala porci do mrazáku a měla jsem pak zásobu, když jsem nestíhala vařit (občas jsem i koupila skleničku). Nebojte se kombinovat a větším dětem přidávat do jídla bylinky, které jídlo ochutí.

Pokud vaše nechce nic jíst a prospívá, je to také v pořádku. Dvě další děti nejedly nic do roka a nikdy nesnědly ani pořádně lžičku příkrmu. Začaly jíst až po prvních narozeninách.

Dětem vařím zeleninu každý den i nyní. Mají velmi rádi krémové polévky, různé zeleninové placky nebo maso se zeleninou. Čím více dětem nabízíte různé chutě, zvykají si a pak jim zelenina přijde v jídelníčku jako normální věc.

Hodně štěstí a věřte, že na jedné nesnědené bramboře svět nestojí :-)