Novinky

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky, rajčat a koriandru je skvělá svačina nebo rychlá večeře. Polévku můžete připravit z vašeho rajčatového pyré (upečená rajčata, cibule, česnek), čerstvých rajčat nebo koupené plechovky rajčat. Červená čočka je bohatý zdroj bílkovin. Koriandr dá polévce exotický nádech.

Budeme potřebovat

plechovku rajčat/ domácí rajčatové pyré, recept najdete zde nebo čerstvá rajčata 1/2 kg

1 ks cibule

červená čočka 1/2 menšího hrnku

koriandr 1/2 svazku

olej, sůl, pepř a chilli dle chuti

Cibulku oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na olej.

Pokud budete dělat polévku z čerstvých rajčat přidáme k cibulce nakrájená rajčata na kostičky a podusíme, přidáme hrnek vody a čočku.

Pokud budete dělat polévku z plechovky nebo vašeho pyré, přidáme omáčku k cibulce a přidáme čočku a vaříme společně přibližně 25 minut. V případě husté konzistence, můžeme naředit vodou.

Ochutíme solí, pepřem, koriandrem a chilli dle chuti.

Polévku lze připravit dětem bez koriandru a chilli a případně i rozmixovat.

Pečená mrkev

Pečená mrkev s parmezánem je rychlé, snadné a celkem levné jídlo. Potřebujete pár surovin a vykouzlíte chutnou svačinu nebo dobrotu k vínu.

Budeme potřebovat

mrkev z Polabí- množství dle vašeho uvážení 

strouhaný parmezán

olej, sůl, pepř, bylinky dle chuti

 

Mrkev umyjeme, oloupeme (čerstvou jarní mrkev ani loupat nemusíte) a nakrájíme na hranolky. 

Mrkev nakrájenou na hranolky vložíme do misky. Přidáme olej, sůl, pepř a bylinky. Já jsem použila provencálskou směs. Vše zamícháme. Přisypeme parmezán a obalíme každou hranolku.

Obalené hranolky mrkve v parmezánu vložíme na plech a pečeme v troubě při 180 stupních přibližně 25 minut.

Doba pečení bude záviset na velikosti mrkve. Malé jarní mrkve vůbec nekrájím a peču je celé.

Místo mrkve můžete použít i celer, petržel nebo batáty.

Dobrou chuť

 

 

 

Pečená řepa

Lahodnou kombinaci pečené červené řepy, česneku, řeřichy a slunečnicových semínek si zamilujete. Červená řepa se řadí mezi superpotraviny a více si můžete poslechnout zde superpotraviny v televizi.

Budeme potřebovat:

5 kusů červené řepy

1 hlavička česneku

1 mistička řeřichy

olej, sůl, pepř, provensálské koření, slunečnicová semínka, aceto balsamico

 

Připravíme misku do trouby. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.

Česnek a řepu oloupeme. Česnek nakrájíme na plátky a společně s řepou vložíme do mísy. Přidáme olej, sůl, pepř a koření.

Vložíme do trouby a pečeme do měkka. Misku můžeme překrýt alobalem.

Upečenou řepu rozkrájíme na plátky, přidáme olej z misky, česnek, řeřichu, aceto balsmico a slunečnicová semínka dle chuti.

Dobrou chuť

 

Pečený králík

Suroviny

domácí králík  očištěný a odblaněný

350 g slaniny

2 kusy cibule https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/cibule-zluta/

1 celer https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/celer/

3 mrkve https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/mrkev-svazek/

2 petržele kořen https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/petrzel-koren/

olej, sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Postup

Očistíme zeleninu a pokrájíme společně se slaninou na kostičky. Do většího hrnce nebo pekáčku dáme olej a osmahneme cibuli, slaninu a zeleninu. Králíka osolíme, opepříme a vložíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vložíme do trouby a pečeme na 160 stupňů 1,5 hodiny. 

Dobrou chuť

Pečený pstruh na másle

Budeme potřebovat

čerstvé pstruhy případně filety dle počtu členů domácnosti

máslo

bylinky nebo celerovou nať (petrželkudrnka)

máslo

sůl, pepř, kmín

 

Ryby omyjeme a můžeme před pečením odstranit hlavu a ocas. Na plech nebo do pečící mísy vložíme pstruhy, naplníme  bylinkami, máslem, osolíme, opepříme a přidáme kmín a máslo.

Vše pečeme při 180 stupních 25 minut.

Dobrou chuť

Dušené hovězí s mrkví

Budeme potřebovat:

  • 1  kg hovězího masa na dušení 
  • 5  kusů mrkve
  • 4  kusy cibule
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 malá konzerva (70 g) rajčatového protlaku
  • 2 lžíce mouky
  • 2 snítky rozmarýnu 
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • olej

 

Maso nakrájejte na kostky o straně 4-5 cm. Mrkev oloupejte a nakrájet na centimetrová kolečka, cibule též oloupat a nakrájet nahrubo. Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů.

Připravte si hrnec vhodný do trouby. Dejte do něj olej. Nakrájené maso osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a postupně po několika kouscích důkladně ze všech stran osmahněte.  Opečené maso odložte do mísy.

Ve zbytku tuku opečte připravenou mrkev a po minutě nebo dvou k ní přidejte taky cibuli. Opečte, aby i cibule získala zlatou barvu. Pokud se vám směs připaluje lehce jí podlijte vodou.

K mrkvi s cibulí přidejte protlak, vývar nebo vodu 1/2 l a rozmíchejte.

Do probublávající šťávy vraťte maso a přidejte prolisovaný stroužek česneku, promíchejte.  Přidejte bylinky a bobkový list, zakryjte poklicí a vložte na 2 hodiny do trouby.

Po dvou hodinách zkontrolujte jak maso měkne. Pokud už se blíží změknutí, pečte zakryté ještě 30 minut, jinak pokračujte ještě další hodinu. Maso je hotové, jakmile se dá rozkrojit vidličkou.

Dobrou chuť

Recept je inspirován receptem z Kuchařky pro dceru.

Cuketovo - patizonové placky s tvarohem

Budeme potřebovat

1 kus větší cukety  a 1 kus patizonu 

1/2 balení tvarohu na strouhání

2 vejce

5 velkých lžic hladké mouky a bramborový škrob- díky němu získáte křupavost

česnek, majoránka, pepř a sůl vše dle chuti

olej

 

Cuketu a patizon nahrubo nastrouháme. Slijeme přebytečnou vodu. Přidáme vejce, na jemno nastrouhaný tvaroh, koření  dle chuti a zahustíme moukou a škrobem. Vše zamícháme. Péct můžeme v troubě 25 minut při 180 stupních nebo smažit na pánvičce.

Dobrou chuť

Minestrone
Budeme potřebovat 
 
1 ks větší cibule nebo 3 kusy jarni cibulky 
2 stroužky česneku 
3 ks mrkve 
0,5 kg rajčat 
1 ks řapíkatého celeru 
1 hrnek těstovin nejlépe fleků 
1 plechovka bílých fazolí nebo cizrny 
voda nebo vývar 
sůl, pepř, bylinky- oregáno, tymián, bazalka
olej 
 
Zeleninu si umyjeme a nakrájíme.
 
Do hrnce na polévku nalijeme olej a přidáme cibulku. Krátce restujeme a postupně přidáváme řapík, mrkev a rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a zalijeme vodou nebo vývarem. Krátce povaříme a přidáme těstoviny. Vaříme do měkka. Na konci vaření přidáme fazole bez nálevu. Chvilku povaříme a dochutíme dle chuti.
 
Dobrou chuť 
 
Je mnoho variant polévek minestrone. Ještě ráda kombinuji s cizrnou, brokolicí a kukuřicí.
 
 
 
 
 
8 položek celkem