Česnečka

Tento velmi jednoduchý recept na česnečku si zamilujete. 

Než se vrhneme na recept, připomeneme si, proč je dobré jíst česnek

Česnek se již po dlouhou dobu užívá jako doplňková léčba při nachlazení, chřipce nebo angíně. Významnou látkou, kterou česnek obsahuje je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk, a to rozmačkáním nebo rozříznutím. Velký přínos česneku spočívá v posilování imunitního systému, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů.

Česnek obsahuje bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B, v listech se nachází karoten. Najdeme v něm také hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jod a měď. Jako zdroj flavonoidů uvolňuje cévní spazmy, snižuje krevní tlak a podporuje vylučování cholesterolu.

A jdeme vařit. 

Budeme potřebovat:

5 ks velkých brambor 

1 paličku česneku, dělala jsem dětskou verzi a vy si můžete dát česnek dle chuti

1 kus větší cibule

olej, sůl, pepř, majoránka

vývar nebo voda 

 

Připravíme si větší hrnec. 

Brambory, česnek a cibuli oloupeme. Brambory nakrájíme na malé kostičky, cibulku na tenké plátky a česnek dám do lisu na česnek. 

Do hrnce dáme olej a vložíme cibulku, lehce osmahneme a přidáme brambory. Vše zamícháme a přidáme vodu nebo vývar. Přidáme česnek, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Na konci vaření přidáme majoránku. 

Někdo také přidává ječné kroupy, uzené maso nebo další zeleninu. Záleží na vaší chuti a času.

Dobrou chuť