Domácí rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka lze použít jako hlavní surovina při přípravu těstovin nebo také jako základ pro další jídla. Omáčku lze využít například pro přípravu polévky.

Výhodou této rajčatové omáčky je příprava v troubě. Takže netrávíte zbytečný čas v kuchyni. K přípravě můžete využít rajčata, která již nejsou úplně svěží. Připravte si vyvařené sklenice s uzávěrem.

Budeme potřebovat:

2 kg rajčat

2 ks větší cibule (můžeme vynechat)

4 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř

dle chuti přidáme česnek, bazalku nebo další koření případně ocet a cukr

 

Toto je návod na základní omáčku, ale fantazii se meze nekladou.

 

Rajčata nakrájíme na osminky a vložíme do pekáčku.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

Přidáme olej, sůl a pepř.

Troubu nastavíme na 150 stupňů a pečeme 3/4 hodiny.

Upečená rajčata rozmixujeme nebo necháme celá.

Vkládáme do vyvařených sklenic a uzavíráme víčkem. Poté sklenice otočíme víčkem dolů. Skleničky s rajčatovou omáčkou ještě můžete zavařit v troubě na plechu s vodou 150 stupňů 10 minut.

Takto připravené skleničky můžete použít jako základ k přípravě omáček a polévek. Vyzkoušet můžete i tento recept https://www.zdravizpole.cz/recepty/polevka-z-cervene-cocky/.