Rajčatová omáčka lze použít jako hlavní surovina při přípravu těstovin nebo také jako základ pro další jídla. Omáčku lze využít například pro přípravu polévky.
Výhodou této rajčatové omáčky je příprava v troubě. Takže netrávíte zbytečný čas v kuchyni. K přípravě můžete využít rajčata, která již nejsou úplně svěží. Připravte si vyvařené sklenice s uzávěrem.
Budeme potřebovat:
2 kg rajčat
2 ks větší cibule (můžeme vynechat)
4 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř
dle chuti přidáme česnek, bazalku nebo další koření případně ocet a cukr
Toto je návod na základní omáčku, ale fantazii se meze nekladou.
Rajčata nakrájíme na osminky a vložíme do pekáčku.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
Přidáme olej, sůl a pepř.
Troubu nastavíme na 150 stupňů a pečeme 3/4 hodiny.
Upečená rajčata rozmixujeme nebo necháme celá.
Vkládáme do vyvařených sklenic a uzavíráme víčkem. Poté sklenice otočíme víčkem dolů. Skleničky s rajčatovou omáčkou ještě můžete zavařit v troubě na plechu s vodou 150 stupňů 10 minut.
Takto připravené skleničky můžete použít jako základ k přípravě omáček a polévek. Vyzkoušet můžete i tento recept https://www.zdravizpole.cz/recepty/polevka-z-cervene-cocky/.