Budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího masa na dušení
- 5 kusů mrkve
- 4 kusy cibule
- 1 zarovnaná lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 malá konzerva (70 g) rajčatového protlaku
- 2 lžíce mouky
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- olej
Maso nakrájejte na kostky o straně 4-5 cm. Mrkev oloupejte a nakrájet na centimetrová kolečka, cibule též oloupat a nakrájet nahrubo. Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů.
Připravte si hrnec vhodný do trouby. Dejte do něj olej. Nakrájené maso osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a postupně po několika kouscích důkladně ze všech stran osmahněte. Opečené maso odložte do mísy.
Ve zbytku tuku opečte připravenou mrkev a po minutě nebo dvou k ní přidejte taky cibuli. Opečte, aby i cibule získala zlatou barvu. Pokud se vám směs připaluje lehce jí podlijte vodou.
K mrkvi s cibulí přidejte protlak, vývar nebo vodu 1/2 l a rozmíchejte.
Do probublávající šťávy vraťte maso a přidejte prolisovaný stroužek česneku, promíchejte. Přidejte bylinky a bobkový list, zakryjte poklicí a vložte na 2 hodiny do trouby.
Po dvou hodinách zkontrolujte jak maso měkne. Pokud už se blíží změknutí, pečte zakryté ještě 30 minut, jinak pokračujte ještě další hodinu. Maso je hotové, jakmile se dá rozkrojit vidličkou.
Dobrou chuť
Recept je inspirován receptem z Kuchařky pro dceru.