Přichází doba dýňová! Ano, je to tak, už jsou tu zas. Máslová, muškátová, špagetová, hokaido, a další a další. Tvary, barvy, chutě i využití dýní jsou různé, ale dýňová polévka je asi u nás nejčastější způsob, jak ji zpracovat. Každá rodina má jistě nějaký zaběhlý, osvědčený recept, přesto zkuste třeba tento, s nádechem orientu.
Suroviny:
1 střední dýně (my použili hokaido, ale skvěle bude chutnat i muškátová nebo máslová, ty však musíte oloupat)
2 střední brambory
1 mrkev
kousek čerstvého zázvoru (0,5 - 1cm, podle chuti)
1/2 malé chilli papričky
2 lžíce kokosového oleje
svazek čerstvého koriandru
sůl, čerstvě mletý pepř
750ml vody
limetková šťáva
dýňový olej
bílý jogurt
Postup:
V hrnci rozehřejte kokosový olej a nechte na něm rozvonět na plátky nakrájený zázvor, hrst nasekaného koriandru a kousek chilli papričky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, dýni a mrkev a chvíli restujte. Pak zalijte vodou, osolte a nechce pomalu vařit do změknutí zeleniny. Hrnec stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka. Dolaďte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Polévku podávejte ozdobenou bílým jogurtem, kapkou dýňového oleje, zbylým koriandrem a chilli papričkou.
<mmeB>