Dýňová polévka s koriandrem

Přichází doba dýňová! Ano, je to tak, už jsou tu zas. Máslová, muškátová, špagetová, hokaido, a další a další. Tvary, barvy, chutě i využití dýní jsou různé, ale dýňová polévka je asi u nás nejčastější způsob, jak ji zpracovat. Každá rodina má jistě nějaký zaběhlý, osvědčený recept, přesto zkuste třeba tento, s nádechem orientu.

 

Suroviny:

1 střední dýně (my použili hokaido, ale skvěle bude chutnat i muškátová nebo máslová, ty však musíte oloupat)

2 střední brambory

1 mrkev

kousek čerstvého zázvoru (0,5 - 1cm, podle chuti)

1/2 malé chilli papričky

2 lžíce kokosového oleje

svazek čerstvého koriandru

sůl, čerstvě mletý pepř

750ml vody

limetková šťáva

dýňový olej

bílý jogurt

 

Postup:

V hrnci rozehřejte kokosový olej a nechte na něm rozvonět na plátky nakrájený zázvor, hrst nasekaného koriandru a kousek chilli papričky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, dýni a mrkev a chvíli restujte. Pak zalijte vodou, osolte a nechce pomalu vařit do změknutí zeleniny. Hrnec stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka. Dolaďte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Polévku podávejte ozdobenou bílým jogurtem, kapkou dýňového oleje, zbylým koriandrem a chilli papričkou.  

<mmeB>