Budeme potřebovat
- 1 cibule https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/cibule-zluta
- 3 lžíce másla
- 4 větší brambory https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/brambory
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžička červené papriky
- 1 špetka chilli (můžete vynechat)
- 1,5 litru vody nebo vývaru
- 1–2 stroužky česneku https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/cesnek
- 200 g frankfurtských nebo vídeňských párků
- zhruba ½-1 lžička soli
- hrst petrželové natě https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/petrzel-plocholista
Postup
Cibuli a brambory oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostky. Ve středně velkém hrnci začněte rozpouštět 2 lžíce másla. Jakmile máslo začne bublat, vhoďte do něj cibuli, špetku soli, promíchejte. Vonící a zesládlou cibuli zasypte moukou a vydržte ještě aspoň 1 minutu míchat, aby se i mouka stačila trochu opéct a vznikla tak cibulová jíška. Do hotové cibulové jíšky vsypte papriku, rychle rozmíchejte a zalijte studeným vývarem. Po každém přilití vývaru vše pečlivě prošlehejte nebo promíchejte, ať v polévce nezůstanou žmolky. Přisypte brambory, půl lžičky soli, chilli, přiveďte k varu a vařte 20 minut, až se jíška provaří a brambory změknou. Zatímco se brambory vaří, párky pokrájejte na kolečka. V pánvi rozpusťte zbytek másla, vhoďte do něj nakrájené párky a nechte zvolna prohřát. Opečené párky přidejte k téměř dovařené polévce a posledních pár minut vařte společně. Dosolte podle chuti a potřeby. Na závěr vmíchejte prolisovaný česnek – ten můžete krátce provařit – a nasekanou petrželku.
Inspirováno Kuchařkou pro dceru