Pokud je vám tento recept povědomý, máte naprostou pravdu. Už jsme vám ho jednou nabídli, a sice na našem starém blogu. Byla by však škoda, aby zapadl v historii, protože je chuťově skvěle vyladěný a navíc plný zdravé zeleniny. Dlouhého seznamu surovin se nelekejte a pusťte se do toho. Určitě si tuto krémovou polévku oblíbíte, stejně jako my.
Suroviny:
4 střední bulvy červené řepy
4 stroužky česneku (neloupané)
2 střední brambory
1 větší mrkev
1 větší petržel
1 čerstvý fenykl/ nať z jednoho fenyklu
2 lžíce másla
olivový olej
sůl
špetka římského kmínu
tymián
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
citrónová šťáva
1,5l vody
zakysaná smetana
alobal
Postup:
Červenou řepu očistěte kartáčkem. Každou bulvu nakrájejte na měsíčky, zakápněte olivovým olejem a vždy s jedním neoloupaným stroužkem česneku zabalte do alobalu. Očištěnou mrkev a petržel také zakápněte kapkou oleje a zabalte do alobalu. Takto připravenou zeleninu dejte péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečte doměkka cca 1h, záleží na velikosti řepy.
Mezitím oškrábejte brambory a nakrájejte na malé kostičky, fenykl na proužky. Pokud použijete pouze nať fenyklu, pokrájejte jí také, lépe se vejde do hrnce. V něm nejprve rozehřejte máslo, pak krátce orestujte brambory s fenyklem. Zalijte vodou, přidejte koření a vařte doměkka. Upečenou zeleninu vybalte z alobalu a přidejte do polévky. V případě nutnosti řepu předem oloupejte, ale má-li zdravou slupku, není to třeba. Česnek vymačkejte ze stroužků. Bobkový list a nové koření z polévky vyjměte.
Polévku rozmixujte dohladka. Je-li příliš hustá, podle potřeby ji nařeďte vodou a nechte ještě chvilku provařit. Na závěr dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Podávejte se zakysanou smetanou.
Rada:
Mimo sezónu fenyklu lze ten čerstvý nahradit fenyklovým semínkem.
Tip:
Vyzkoušejte polévku připravit z řepy medové nebo bílé.
<mmeB>