Vodnice se stále více dostává znovu do podvědomí kuchařek jako zdravý a chutný druh zeleniny. Přesto si s ní stále hodně zákazníků neví v kuchyni rady. My vám vždy rádi přispějeme nějakým tipem, jako například na tuto snadnou a přitom velmi chutnou polévku.
Suroviny:
2 větší vodnice
1 středně velká brambora
1 cibule
1 lžíce másla
¾ l zeleninového vývaru (vody)
sůl
čerstvě mletý muškátový oříšek
Postup:
Cibuli nadrobno nakrájejte a zpěňte v hrnci na rozpuštěném másle. Vodnici a bramboru oškrábejte a nakrájejte na drobnější kostičky. Přidejte k cibuli a ještě krátce orestujte. Zalijte vývarem nebo vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí zeleniny mírným varem pro zachování co nejvíce vitamínů. Polévku poté rozmixujte do hladka a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým muškátovým oříškem. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte trochou vody a ještě krátce provařte.
Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou a opečeným česnekem (viz. náš tip).
Tip:
Na každou porci s připravte jeden stroužek česneku. Oloupejte a nakrájejte středně silné plátky. Poté jej dozlatova opečte z obou stran na lžíci olivového oleje. Česnek je potřeba dobře hlídat, aby se nespálil, jinak zhořkne. Takto připraveným česnekem spolu kapkami oleje, ve kterém se opékal, můžete ozdobit váš krém.
<mmeB>