Květák obsahuje velké množství minerálů a vitamínů jako je draslík, hořčík, vápník měď, zinek, fluor, jód a kyselinu listovou. Květák je nízkokalorická zelenina, která díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu.
Květák můžeme zařadit do prvních příkrmů již od čtvrtého měsíce. Je to lehce stravitelná zelenina a velmi dobře chutná v kombinaci s bramborem a později i s kuřecím masem. https://www.zdravizpole.cz/recepty/varime-nejmensim-s-kvetakem/.
Co budeme potřebovat na květákovou polévku z květáku z Polabí:
3 kusy brambor (nemusí být)
1 kus cibule
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce oleje nebo másla
sůl, pepř, muškátový oříšek
voda
Postup:
Květák umyjeme a rozděláme na malé růžičky.
Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Do většího hrnce dáme olej nebo máslo. Orestujeme cibuli, přidáme brambory a květák. Pokud chcete přidejte mouku. Osolíme, opepříme a podlijeme vodou.
Vaříme přibližně 25 minut do měkka. Poté rozmixujeme do hladka. Dochutíme muškátovým oříškem.
Můžete podávat s opečeným chlebem s nastrouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.