Květáková polévka

Květák obsahuje velké množství minerálů a vitamínů jako je draslík, hořčík, vápník měď, zinek, fluor, jód a kyselinu listovou. Květák je nízkokalorická zelenina, která díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu.

Květák můžeme zařadit do prvních příkrmů již od čtvrtého měsíce. Je to lehce stravitelná zelenina a velmi dobře chutná v kombinaci s bramborem a později i s kuřecím masem. https://www.zdravizpole.cz/recepty/varime-nejmensim-s-kvetakem/.

 

Co budeme potřebovat na květákovou polévku z květáku z Polabí:

1 kus květáku

3 kusy brambor (nemusí být)

1 kus cibule

2 polévkové lžíce hladké mouky  

2 polévkové lžíce oleje nebo másla

sůl, pepř, muškátový oříšek

voda

 

Postup:

Květák umyjeme a rozděláme na malé růžičky.

Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. 

Do většího hrnce dáme olej nebo máslo. Orestujeme cibuli, přidáme brambory a květák. Pokud chcete přidejte mouku. Osolíme, opepříme a podlijeme vodou. 

Vaříme přibližně 25 minut do měkka.  Poté rozmixujeme do hladka. Dochutíme muškátovým oříškem.

Můžete podávat s opečeným chlebem s nastrouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.