Chladné zimní období žádá horkou hustou polévku plnou vitamínů. K tomuto receptu nás inspirovala orientálně laděná mrkvová polévka podávaná v jedné restauraci rychlého občerstvení. A protože holdujeme raději domácí kuchyni, pustili jsme se do ní sami. Skvělé účinky mrkve na naše zdraví, o kterých píšeme v našem článku, dobře doplňuje zázvor, jakožto přírodní antibiotikum, spolu se skořicí, známou pro svou prohřívací funkci.
Nechte se inspirovat i vy a vyzkoušejte.
Suroviny:
4 větší mrkve
1 cibule
1 cm čerstvého zázvoru (nebo podle chuti)
lžíce kokosového oleje
špetka mleté skořice
sůl, čerstvě mletý pepř
1l zeleninového vývaru (vody)
Postup:
V hrnci rozehřejte lžíci kokosového oleje a nechte na něm opékat nadrobno nakrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidejte najemno nasekaný zázvor a nechte ještě chvilku rozvonět. Mezitím si nahrubo nastrouhejte mrkev, přidejte k cibuli a restujte, dokud mrkev nezačne pouštět barvu. Zalijte vývarem, osolte a nechce pomalu vařit do změknutí zeleniny. Hrnec stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka. Dochuťte špetkou skořice a podle potřeby ještě solí a pepřem. Podávejte s opečenou bagetou.
<mmeB>