Mrkvová polévka se zázvorem a skořicí

Chladné zimní období žádá horkou hustou polévku plnou vitamínů. K tomuto receptu nás inspirovala orientálně laděná mrkvová polévka podávaná v jedné restauraci rychlého občerstvení. A protože holdujeme raději domácí kuchyni, pustili jsme se do ní sami. Skvělé účinky mrkve na naše zdraví, o kterých píšeme v našem článku, dobře doplňuje zázvor, jakožto přírodní antibiotikum, spolu se skořicí, známou pro svou prohřívací funkci.

Nechte se inspirovat i vy a vyzkoušejte.

 

Suroviny:

4 větší mrkve

1 cibule

1 cm čerstvého zázvoru (nebo podle chuti)

lžíce kokosového oleje

špetka mleté skořice

sůl, čerstvě mletý pepř

1l zeleninového vývaru (vody)

 

Postup:

V hrnci rozehřejte lžíci kokosového oleje a nechte na něm opékat nadrobno nakrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidejte najemno nasekaný zázvor a nechte ještě chvilku rozvonět. Mezitím si nahrubo nastrouhejte mrkev, přidejte k cibuli a restujte, dokud mrkev nezačne pouštět barvu. Zalijte vývarem, osolte a nechce pomalu vařit do změknutí zeleniny. Hrnec stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka. Dochuťte špetkou skořice a podle potřeby ještě solí a pepřem. Podávejte s opečenou bagetou.

 

<mmeB>