Mrkvové šátečky s povidly

Ještě jsme se nesetkali s nikým, komu by tento naprosto jednoduchý a přitom skvělý moučník nechutnal. Kdo jej okusil, hned žádal recept. Skvělý je v tom, že neobsahuje vejce, takže je vhodný i pro osoby, které mají na vejce alergii. A pokud neholdujete cukru, šátečky v něm jednoduše neobalíte. Na chuti jim to vůbec neubere.

 

Suroviny:

200g strouhané syrové mrkve

300g polohrubé mouky

200g másla

špetka soli

½ balíčku kypřícího prášku

švestková povidla

moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Postup:

Prosátou mouku s kypřícím práškem smícháme s najemno nastrouhanou mrkví, studeným máslem, špetkou soli a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm a rádýlkem nebo nožem vykrájíme čtverečky o rozměru cca 6 x 6 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku povidel a vytvoříme šáteček. Kraje důkladně přitlačíme, aby povidla při pečení nevytekla.

Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě asi 20 minut (horkovzdušná na 150°C, elektrická na 180°C). Šátečky jsou po upečení na povrchu suché, rohy lehce zlatavé.

Ještě teplé šátečky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

Zdroj: Dr. Oetker