Ještě jsme se nesetkali s nikým, komu by tento naprosto jednoduchý a přitom skvělý moučník nechutnal. Kdo jej okusil, hned žádal recept. Skvělý je v tom, že neobsahuje vejce, takže je vhodný i pro osoby, které mají na vejce alergii. A pokud neholdujete cukru, šátečky v něm jednoduše neobalíte. Na chuti jim to vůbec neubere.
Suroviny:
200g strouhané syrové mrkve
300g polohrubé mouky
200g másla
špetka soli
½ balíčku kypřícího prášku
švestková povidla
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Prosátou mouku s kypřícím práškem smícháme s najemno nastrouhanou mrkví, studeným máslem, špetkou soli a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm a rádýlkem nebo nožem vykrájíme čtverečky o rozměru cca 6 x 6 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku povidel a vytvoříme šáteček. Kraje důkladně přitlačíme, aby povidla při pečení nevytekla.
Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě asi 20 minut (horkovzdušná na 150°C, elektrická na 180°C). Šátečky jsou po upečení na povrchu suché, rohy lehce zlatavé.
Ještě teplé šátečky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Zdroj: Dr. Oetker