Tenhle koláč je ideální především v době pórkové sezóny, kdy vám pórková polévka už leze i
ušima, a také pro množství pórku, které je na něj potřeba. Druhá skvělá věc na něm je, že
koláč výborně chutná i druhý den. Za studena anebo rozpečený pod grilem.
Suroviny:
400g listového těsta
3-4 pórky
250 ml horkého mléka
40g másla
30g hladké mouky
30g parmezánu
150g pancetty
1 vejce (na potření)
sůl
Postup:
Na zahřátém másle krátce osmahneme dobře očištěný a na kolečka nakrájený pórek.
Zaprášíme moukou a za stálého míchání přiléváme horké mléko, čímž vznikne bešamel.
Povaříme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme nastrouhaný parmezán, podle potřeby
osolíme a odstavíme z ohně. Do zapékací mísy s pečícím papírem vložíme vyválené listové
těsto tak, aby trochu přesahovalo a utvořilo okraje. Těsto lehce propícháme vidličkou.
Poklademe na něj plátky pancetty a rozetřeme pórkovou náplň. Okraje těsta potřeme
rozkvedlaným vejcem. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Tip:
Pancettu můžete nahradit i podobným typem špeku, třeba tyrolským nebo i
schwarzwaldskou šunkou, v nejkrajnější nouzi anglickou slaninou.