Rebarborový koláč s tvarohem

Příprava kynutého těsta

1/2 kostky droždí nebo sáček sušeného droždí

1/2 kg hladké mouky

2 dcl oleje

2 dcl mléka

1 celé vejce + 2 žloutky

12 kostek cukru

špetka soli

Nejprve si připravíme kvásek: v kastrolku si zahřejeme mléko, přidáme trochu cukr a rozdrobíme droždí a trochu mouky. Překryjeme a necháme vzejít kvásek.

Poté do zadělávací mísy odvážíme mouku a přidáme zbytek ingrediencí + kvásek. Těsto vypracujeme vařečkou nebo v robotu. Mělo by být řidčí, aby nám šlo hezky na plech. Necháme kynout 3/4 hodiny.

Tvarohová náplň

2 tvarohy v alobale

citronová kůra

vanilkový pudink

vanilkový cukr

100 g cukr krupice

2 bílky, které nám zbyli z přípravy těsta

Vše zamícháme.

Rebarbora 1 svazek

100 g cukru

Rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na měsíčky. V malém hrnci rozpustíme cukr a lehce rebarboru obalíme v rozpuštěném cukru. Necháme vychladnout.

Můžete přidat jahody.

Drobenka

50 g másla

5 lžic hrubé mouky

5 lžic cukru krystal

Máslo rozdrobíme společně s moukou a cukrem.

 

Plech si vymažeme olejem. Vykynuté těsto lehce propracujeme a rozprostřeme na plech. Stěrkou rozetřeme tvaroh a poklademe rebarboru. Poté posypeme drobenkou. Pečeme v troubě 45 minut při 180 stupních.