Růžové italské rizoto s řapíkem

Italské rizoto se v české kuchyni velice rychle zabydlelo a to v mnoha podobách. Růžová s řapíkem je však naprosto nová a jedinečná. Jste-li jedni z těch, kdo si pravidelně chodí na trhy pro svazky čerstvé červené řepy, ale její lupení skončí převážně v koši nebo v lepším případě v kompostu, právě pro vás jsme vytvořili tento skvělý recept s řapíky řepných listů.

 

Suroviny (pro 2 osoby):

1 hrnek kulatozrnné rýže

1 červená cibule

2 stroužky česneku

řapíky z jednoho svazku červené řepy

2 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje

¾ až 1l vroucího vývaru (vody)

sůl, pepř

čerstvě mletý muškátový oříšek

tvrdý sýr pecorino nebo parmazán

 

Postup:

Na přípravu italského krémového rizota nespěchejte, proto si na něj vyšetřete dostatek času. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci se silným dnem rozehřejte jednu lžíci másla s olivovým olejem a cibuli na něm nechte zesklovatět. K závěru přidejte na plátky nakrájený česnek a lehce orestujte. Přisypte do hrnce rýži a chvíli restujte, dokud nezesklovatí. Rýži předem nepropírejte! Jakmile zrnka rýže zprůhlední, přidejte očištěné a nakrájené řapíky řepy a ještě chvíli restujte. Teď přichází na řadu nepopulární část přípravy, ale vězte, že výsledek stojí za to. Stáhněte oheň na minimum, aby se rizoto nevařilo příliš prudce a začněte přilévat vývar. Poprvé přilijte asi jeden hrnek a vařečkou míchejte, dokud rýže všechen vývar nevstřebá. Zbytek vývaru už přilévejte jen po jedné naběračce a vždy ho nechte úplně vstřebat. Neustále míchejte, protože by se rýže mohla připálit. Přidáte-li vývaru moc, bude se rýže dusit a to také není dobře, chceme rizoto krémové. Čas od času ochutnejte rýži, zda už není hotová. Je možné, že vývar nespotřebujete všechen. Pokud naopak rýže vstřebala už všechen a zrnka jsou stále trochu tvrdá, stejným způsobem přilévejte vroucí vodu, dokud nebude rýže hotová a řapíky krásně křehké. Rizoto dochuťte mletým muškátovým oříškem, špetkou pepře a nechte v něm podle chuti rozpustit strouhaný sýr. Podle potřeby dochuťte solí. Na úplný závěr vmíchejte lžíci másla a nechte ho úplně rozpustit. Podávejte sypané strouhaným sýrem.

 

Tip:

Italské rizoto se dochucuje solí až na závěr, protože parmazán i pecorino jsou sýry dostatečně slané samy o sobě a mohli byste jimi ve finále rizoto přesolit.

 

<mmeB>