A proč je tedy kysané zelí doporučované?
Je to především pro obsah probiotik (kyseliny mléčné), antioxidantů a vlákniny, ale má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Obsahuje vitamíny K, C, A, B9 (kyselinu listovou), vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, zinek a mangan. Dokonce je zelí jako takové jediná rostlinná potravina obsahující vitamin B12, což je obzvlášť důležité pro vegetariány, protože ti nevyužívají žádný živočišný zdroj tohoto vitamínu. Kysané zelí je zkrátka velmi nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Stačí konzumovat jen malé množství (pár lžiček) a účinky na sebe nenechají dlouho čekat.
Celý článek si můžete přečíst u nás na blogu https://www.zdravizpole.cz/blog/kysane-zdravi/.
Co budeme potřebovat pro náš recept:
1 větší mrkev
1 cibule a ještě lepší je s jarní cibulkou
1 jablko
2 lžíce oleje za studena lisovaného
sůl a pepř
v případě potřeby můžete salát osladit
Zelí vypláchněte vodou a vymačkejte.
Mrkev a cibuli oloupejte. Bylinky a jablko umyjte.
Mrkev a jablko nahrubo nastrouhejte, cibulku a bylinky nakrájejte na menší kousky.
Zelí dejte do větší mísy, přidejte připravenou zeleninu a jablko. Přidejte olej, sůl a pepř. V případě potřeby oslaďte.
Zamíchejte a můžete jíst :-).
Dobrou chuť