Tříbarevné carpaccio z řepy s kozím sýrem

Carpaccio z červené řepy je v letních vedrech vynikajícím osvěžením, ale také tipem, pokud se chcete blýsknout před návštěvou opravdu gurmánským předkrmem. Jako inovaci vám představujeme jemnější a sladší bílou a žlutou variantu červené řepy, jejichž chuť s medovo-hořčičnou zálivkou ještě lépe vynikne. A čerstvý kozí sýr chuťově automaticky pozvedá o dalších několik úrovní nahoru.

 

Suroviny (pro 2 osoby):

1 střední bulva červené řepy

1 střední bulva žluté (medové) řepy

1 střední bulva bílé řepy

olivový olej

čerstvý kozí sýr (např. s medem od Gran Moravia)

sůl, pepř

čerstvá bazalka

 

Zálivka:

1 lžička medu

1 lžička hrubozrnné hořčice

olivový olej

balzamikový ocet

citrónová šťáva

 

Postup:

Nejprve předehřejte troubu na 200°C. Řepu zbavte kořínků a stonků a kartáčkem důkladně očistěte od hlíny. Jednotlivé bulvy osušte a lehce zakápnuté olivovým olejem zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a dejte péci. Doba pečení je minimálně 1 hodina, podle velikosti řepy. Zda je hotová, poznáte zapíchnutím vidličky, musí to jít snadno. Upečenou řepu rozbalte a nechte úplně vychladnout. Mezitím si připravte zálivku. Vychladlou řepu oloupejte a krájejte na tenké plátky. Carpaccio servírujte zakápnuté medovo-horčičnou zálivkou, s nadrobeným kozím sýrem, lístky čerstvé bazalky a dochucené čerstvě mletým pepřem a solí (my použili vločkovou maldonskou sůl). Carpaccio podávejte s dokřupava opečenou bagetou.

 

Tip: Zkuste nahradit bazalku rukolou a posypat opraženými vlašskými ořechy.

 

<mmeB>