Carpaccio z červené řepy je v letních vedrech vynikajícím osvěžením, ale také tipem, pokud se chcete blýsknout před návštěvou opravdu gurmánským předkrmem. Jako inovaci vám představujeme jemnější a sladší bílou a žlutou variantu červené řepy, jejichž chuť s medovo-hořčičnou zálivkou ještě lépe vynikne. A čerstvý kozí sýr chuťově automaticky pozvedá o dalších několik úrovní nahoru.
Suroviny (pro 2 osoby):
1 střední bulva červené řepy
1 střední bulva žluté (medové) řepy
1 střední bulva bílé řepy
olivový olej
čerstvý kozí sýr (např. s medem od Gran Moravia)
sůl, pepř
čerstvá bazalka
Zálivka:
1 lžička medu
1 lžička hrubozrnné hořčice
olivový olej
balzamikový ocet
citrónová šťáva
Postup:
Nejprve předehřejte troubu na 200°C. Řepu zbavte kořínků a stonků a kartáčkem důkladně očistěte od hlíny. Jednotlivé bulvy osušte a lehce zakápnuté olivovým olejem zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a dejte péci. Doba pečení je minimálně 1 hodina, podle velikosti řepy. Zda je hotová, poznáte zapíchnutím vidličky, musí to jít snadno. Upečenou řepu rozbalte a nechte úplně vychladnout. Mezitím si připravte zálivku. Vychladlou řepu oloupejte a krájejte na tenké plátky. Carpaccio servírujte zakápnuté medovo-horčičnou zálivkou, s nadrobeným kozím sýrem, lístky čerstvé bazalky a dochucené čerstvě mletým pepřem a solí (my použili vločkovou maldonskou sůl). Carpaccio podávejte s dokřupava opečenou bagetou.
Tip: Zkuste nahradit bazalku rukolou a posypat opraženými vlašskými ořechy.
<mmeB>