Zeleninová směs s tofu

Tofu a rostlinné náhražky masa mohou být zdravou volbou pro výživu z několika důvodu:

- nízký obsah nasycených tuků

- bohaté na rostlinné bílkoviny

- obsahují více vlákniny než živočišné produkty

- nižší obsah kalorií

- obsahují přírodní antioxidanty

- bez cholesterolu

Díky těmto výhodám může tofu přispět k vyvážené a zdravé stravě, zejména pokud je součástí pestré stravy bohaté na různé druhy zeleniny, ovoce a dalších rostlinných produktů.

 

Co budeme potřebovat pro náš recept z tofu a zeleniny?

 

  • balení tofu - pro rodinu připravte dvě, já jsem měla koupené tofu na pánvičku naložené v teriyaki omáčce
  • 2 cibule
  • 1 pór
  • 2 větší mrkve
  • 1/2 hlávkového zelí
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky, rybí omáčka dle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

 

 Jak na to?

Připravte si dvě pánve, případně misku na odložení zeleniny.

Zeleninu (mrkev, pórek, cibuli, hlávkové zelí) umyjte a nakrájejte na proužky nebo tenké plátky.

Na jedné pánvi zahřejte 2 lžíce oleje a přidejte nakrájenou zeleninu. Smažte přibližně 5 - 7 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále bude křupavá. Přidejte sojovou omáčku, sůl a pepř.

Na druhé pánvi zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájené tofu na plátky a opékejte ho ze všech stran, dokud není zlatavé (přibližně 5 minut).

K zelenině přidejte opečené tofu a vše promíchejte. 

Tento pokrm se zeleninou a tofu je skvělý s rýží nebo nudlemi. Můžete ho také přizpůsobit podle vlastní chuti a přidat třeba houby nebo jiné oblíbené ingredience.

Dobrou chuť