Suroviny
- 700 g bílého zelí (zhruba 1/2 větší hlávky) koupit zde https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/zeli-rane/
- 2 hrsti škvarků nebo slaniny
- 4 vejce
- 130 g hladké mouky
- sůl, mletý kmín, pepř dle chuti
Postup
- Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložte papírem na pečení (lehce jsem potřela sádlem). Zelí nakrájejte na tenké nudličky (lze strouhat na struhadle), vyhněte se přitom košťálu, který je tuhý a nestihnul by se řádně propéct a změknout.
- Škvarky přidejte k zelí. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl, kmín, pepř a mouku a zkuste z toho všeho vypracovat soudržnou směs, byť kostrbatou, ze které trčí kousky zelí.
- Lžící naneste tuto směs na připravené plechy, tvořte přitom placky velikosti dlaně, silné necelý centimetr.
- Oba plechy vložte do trouby a pečte 30-45 minut, až placky zpevní a zezlátnou. Po 20-25 minutách nezapomeňte oba plechy navzájem prohodit a otočit, aby se teplo dostalo k plackám rovnoměrně.
Recept je převzatý z www.kucharkaprodceru.cz. Upravené je množství použitých surovin a postup.